Allerheiligen

Allerheiligen, ook bekend als Allerheiligenfeest, is een christelijke feestdag die de heiligen eert, zowel bekende als onbekende, die geen eigen feestdag hebben in de kerkelijke kalender. De oorsprong van Allerheiligen gaat terug tot de vroege christelijke geschiedenis, waar het werd ingesteld als een dag om alle heiligen te eren en te herdenken.

Allerheiligen valt op 1 november en wordt gevierd in veel christelijke denominaties, waaronder de Rooms-Katholieke Kerk, de Anglicaanse Kerk en de Oosters-Orthodoxe Kerk. Het is een dag van gebed, reflectie en dankbaarheid voor het leven en de daden van de heiligen.

Vroeger werd Allerheiligen voornamelijk gevierd met religieuze diensten, processies en het bezoeken van graven van overleden geliefden. Het was een dag om te bidden voor de zielen van de overledenen en om eer te betuigen aan de heiligen die als voorbeeld van geloof en deugd werden beschouwd.

Tegenwoordig wordt Allerheiligen nog steeds gevierd met religieuze diensten en het bezoeken van graven, maar het kan ook een meer alomvattende viering zijn waarbij mensen samenkomen met familie en vrienden om herinneringen op te halen aan overleden geliefden en om hun leven te vieren. In sommige regio’s worden speciale tradities waargenomen, zoals het plaatsen van kaarsen op graven of het maken van speciale gerechten ter ere van de heiligen. Allerheiligen blijft een belangrijke dag van herdenking en verbondenheid in de christelijke traditie.

Datum dit jaar

1 november

Datum volgend jaar

1 november

Achtergrond
Christelijk
Feestdag

Geen officiële feestdag

Ben ik vrij met Allerheiligen?

Of je vrij bent met Allerheiligen, of welke feestdag dan ook, is niet vastgelegd in de wet maar in je CAO of individuele arbeidsovereenkomst. Allerheiligen is geen officiële feestdag in Nederland. Het is ook niet gebruikelijk dat Allerheiligen in Nederlandse CAO’s is opgenomen als vrije dag.