Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of Lunar New Year, is een belangrijk festival dat de eerste dag van de Chinese maankalender viert. De oorsprong van Chinees Nieuwjaar gaat duizenden jaren terug en wordt geassocieerd met verschillende legendes en tradities, waaronder de legende van Nian, een mythisch beest dat angst aanjoeg op de vooravond van het nieuwe jaar.
Chinees Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste dag van de eerste maand van de Chinese kalender, meestal tussen 21 januari en 20 februari. Het is een tijd van familiebijeenkomsten, festiviteiten en het vieren van de overgang naar een nieuw jaar volgens de Chinese astrologie.
Vroeger werd Chinees Nieuwjaar in Nederland voornamelijk gevierd binnen de Chinese gemeenschap, met familiebijeenkomsten, traditionele gerechten en culturele activiteiten zoals drakendansen en leeuwendansen. Het was een tijd van samenzijn, het eren van voorouders en het wensen van geluk en voorspoed voor het komende jaar.
Tegenwoordig wordt Chinees Nieuwjaar steeds meer erkend en gevierd door mensen van verschillende achtergronden in Nederland. Steden over het hele land organiseren openbare festiviteiten en evenementen, waaronder optochten, vuurwerkshows, culturele optredens en markten met traditionele ambachten en gerechten. Chinees Nieuwjaar is een gelegenheid voor mensen om de rijke Chinese cultuur te ervaren, samen te komen met vrienden en familie, en goede wensen uit te wisselen voor een voorspoedig nieuw jaar.
Ben ik vrij met Chinees Nieuwjaar?
Of je vrij bent op een feestdag hangt af van je CAO of individuele arbeidscontract. Chinees Nieuwjaar is in Nederland geen officiële feestdag. In Nederland is het ook niet gebruikelijk dat het Chinees Nieuwjaar standaard is opgenomen als een vrije dag in CAO’s. De meeste werknemers zullen dan ook niet vrij zijn op deze dag. Wel is steeds vaker vastgelegd dat werknemers feestdagen mogen ruilen. Daardoor kunnen werknemers bijvoorbeeld Chinees Nieuwjaar vrij nemen in plaats van Tweede Paasdag.