Dierendag

Dierendag is een jaarlijkse viering ter ere van de liefde voor dieren en het bewustzijn van hun welzijn. De oorsprong van Dierendag gaat terug tot 1929, toen de internationale dierenbeschermingsorganisatie “World Society for the Protection of Animals” (WSPA) 4 oktober uitriep tot Werelddierendag, ter herdenking van de heilige Franciscus van Assisi, de beschermheilige van dieren.

In Nederland wordt Dierendag op 4 oktober gevierd. Het is een dag waarop mensen over de hele wereld hun huisdieren eren en extra aandacht besteden aan dierenwelzijn. Het is ook een gelegenheid om stil te staan bij het belang van dierenrechten en de rol die dieren spelen in ons leven.

Vroeger werd Dierendag voornamelijk gevierd door het geven van extra aandacht aan huisdieren, zoals speciale traktaties, nieuwe speeltjes of langere wandelingen. Het was een dag waarop mensen zich bewust werden van de behoeften van hun huisdieren en zich inzetten voor hun welzijn.

Tegenwoordig wordt Dierendag nog steeds gevierd met extra aandacht voor huisdieren, maar het is ook uitgegroeid tot een dag van bewustwording en actie voor dierenrechten en dierenwelzijn. Mensen doneren vaak aan dierenasielen, vrijwilligersorganisaties of andere goede doelen die zich inzetten voor dieren. Daarnaast worden er evenementen en activiteiten georganiseerd om het belang van dierenwelzijn te benadrukken en om de band tussen mens en dier te vieren. Dierendag is een moment van liefde, zorg en respect voor alle wezens die onze planeet delen.

Datum dit jaar

4 oktober

Datum volgend jaar

4 oktober

Achtergrond
Thematisch
Feestdag

Geen officiële feestdag

Ben ik vrij op Dierendag?

In de wet is niets vastgelegd over verplichte vrije dagen. Dit wordt geregeld in de CAO of arbeidsovereenkomst. Dierendag is geen officiële feestdag. De kans dat je vrij bent vanwege Dierendag is dan ook heel klein.