Divali, ook wel bekend als het Lichtjesfeest, is een belangrijk Hindoeïstisch festival dat de overwinning van het licht op de duisternis viert. De oorsprong van Divali gaat terug tot de oude Indiase mythologie, waar verschillende legendes en tradities worden geassocieerd met de viering ervan. Een van de bekendste verhalen is dat van Lord Rama, die na veertien jaar ballingschap terugkeerde naar zijn koninkrijk Ayodhya en de overwinning vierde door de stad te verlichten met lampen.
Divali wordt gevierd op de vijftiende dag van de Hindoeïstische maand Kartika, die meestal in oktober of november valt volgens de westerse kalender. Het is een tijd van vreugde, saamhorigheid en spirituele vernieuwing voor Hindoes over de hele wereld.
Vroeger werd Divali voornamelijk gevierd door het verlichten van olielampen, het versieren van huizen met lichtjes en het uitvoeren van rituele baden en gebeden. Families kwamen samen om te bidden, te mediteren en te genieten van feestelijke maaltijden met zoete lekkernijen.
Tegenwoordig wordt Divali nog steeds gevierd met het verlichten van lampen en het versieren van huizen met lichtjes, maar het is ook uitgegroeid tot een meer openbare viering. Steden over de hele wereld organiseren kleurrijke optochten, culturele evenementen, vuurwerkshows en markten waar mensen samenkomen om deel te nemen aan festiviteiten en lekkernijen te proeven. Divali wordt ook gezien als een gelegenheid om vrijgevigheid te tonen door het geven van geschenken aan vrienden, familie en de minder bedeelden. Het is een tijd van verlichting, hoop en het vieren van het goede over het kwade.
Ben ik vrij met Divali?
Of je vrij bent op een feestdag hangt af van je CAO of individuele arbeidscontract. Divali is in Nederland geen officiële feestdag. In Nederland is het ook niet gebruikelijk dat Divali standaard is opgenomen als een vrije dag in CAO’s. De meeste werknemers zullen dan ook niet vrij zijn op deze dag. Wel is steeds vaker vastgelegd dat werknemers feestdagen mogen ruilen. Daardoor kunnen werknemers bijvoorbeeld Divali vrij nemen in plaats van een kerstdag.