Diwali of Divali is het lichtfeest, een van de belangrijkste feesten in het Hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet diipa'valii, dat een rij lichtjes betekent.

Tijdens het feest worden dan ook door het huis heen lichtjes zoals olielampjes aangestoken en dient men 'rein' te zijn. Ook onder de in Nederland wonenden Hindoestanen is het feest nog altijd populair.

Tijdens de vijf dagen van Diwali wordt de overwinning van het licht op de duisternis (symbool voor het goede op het kwade) gevierd. Diwali valt elk jaar op een andere dag, aangezien de datum wordt bepaald met de hindoe kalender. De vijf dagen van Diwali vallen op de drie laatste dagen van de maan Ashwin en de eerste twee van de maan Kaartika. Op de Gregoriaanse kalender, die in het westen wordt gebruikt, valt Diwali meestal in oktober of november.

Tijdens Divali wordt de Hindoe-godin Lakshmi (van het licht, de schoonheid, rijkdom en voorspoed) vereerd. Het feest is echter over heel India verspreid, en door het eeuwenlange isolement zijn er verschillende legenden en verhalen rond het feest gevormd.

Volgens een van de verhalen redde de godheid Vishnu de godin Laskhmi op de dag van Divali. Een ander verhaal beweert dat de god Ganesha de demonische koning Narakaasur op de dag vóór Divali doodde. Volgens de verhalen uit de Ramayana viert het Divali-feest de terugkeer van Rama en zijn vrouw Sita, na zijn 14-jarig ballingsschap.

De mensen én hun huizen horen rein te zijn tijdens Divali; dat wil zeggen zuiver en schoon. Hindoes vasten op de vijf dagen van Diwali; dat wil zeggen dat men geen vlees, ei(producten) of ander voedsel eet waarvoor dieren lijden, worden gebruikt of voor worden gedood.

Tijdens het feest wordt veel traditionele zoetigheid gemaakt en rondgedeeld. Diwali viert men gewoonlijk in huiselijke kring, maar ook in de Mandir (Hindoe gebedshuis) wordt tijdens Diwali een dienst gehouden. Tijdens de derde dag wenst men elkaar, in Nederland vaak telefonisch, Subh Diwali, wat Gelukkig Lichtjesfeest betekent.

>

home
Diwali - Divali