Nationale feestdagen zijn feestdagen die door een land worden erkend en gevierd als symbolen van nationale identiteit, historische gebeurtenissen, belangrijke mijlpalen of culturele tradities. Deze feestdagen worden vaak door de overheid vastgesteld. Nationale feestdagen spelen een belangrijke rol bij het versterken van de nationale identiteit, het bevorderen van een gevoel van verbondenheid tussen de burgers en het herinneren aan belangrijke gebeurtenissen uit het verleden die de geschiedenis en ontwikkeling van een natie hebben gevormd.
Nationale feestdagen in Nederland zijn:
Koninkrijksdag
Koninkrijksdag (niet te verwarren met Koningsdag), ook wel bekend als Statuutdag, is een jaarlijkse viering van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden. Dit statuut werd op 15 december 1954 ondertekend en vormde de basis voor de nieuwe staatkundige structuur van het Koninkrijk der Nederlanden. Koninkrijksdag wordt gevierd op 15 december en markeert de datum …
Koningsdag
Koningsdag, voorheen bekend als Koninginnedag, is een nationale feestdag in Nederland ter ere van de verjaardag van de koning of koningin. De oorsprong van Koningsdag gaat terug tot 1885, toen ter gelegenheid van de verjaardag van koning Willem-Alexander’s overgrootmoeder, koningin Wilhelmina, een nationale feestdag werd ingesteld. Koningsdag valt op 27 april, de verjaardag van koning …
Bevrijdingsdag
Bevrijdingsdag herdenkt de bevrijding van Nederland en het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. De oorsprong van Bevrijdingsdag ligt in de capitulatie van nazi-Duitsland op 5 mei 1945, wat leidde tot het einde van de oorlog in Nederland. Op deze dag kwam er een einde aan de vijf jaar durende bezetting en onderdrukking, waardoor …