Halloween

Halloween, gevierd op 31 oktober, heeft zijn oorsprong in het oude Keltische festival van Samhain. De Kelten, die 2.000 jaar geleden leefden in het gebied dat nu Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Frankrijk is, vierden hun nieuwjaar op 1 november. Samhain markeerde het einde van de zomer en de oogst en het begin van de donkere, koude winter, een tijd die vaak geassocieerd werd met de dood. Op de avond van 31 oktober geloofden de Kelten dat de geesten van de doden terugkeerden naar de aarde, wat leidde tot het ontstaan van verschillende rituelen en tradities om deze geesten te weren.

Vroeger werd Halloween voornamelijk gevierd met vreugdevuren, het dragen van kostuums en het vertellen van spookverhalen. Mensen droegen maskers en verkleedden zich in dierenvellen om de boze geesten te verwarren en weg te jagen. Er werd voedsel en drank buiten de huizen achtergelaten om de geesten gunstig te stemmen. Met de verspreiding van het christendom in de Keltenlanden werd Samhain vermengd met christelijke feesten zoals Allerheiligen op 1 november en Allerzielen op 2 november, die de heiligen en de overledenen eren.

Tegenwoordig wordt Halloween wereldwijd gevierd, vooral in de Verenigde Staten, waar het een groots commercieel en sociaal evenement is geworden. De moderne viering van Halloween omvat trick-or-treating, waarbij kinderen verkleed als spookachtige figuren langs de deuren gaan om snoep te verzamelen. Huizen worden versierd met pompoenen, spinnenwebben en andere griezelige decoraties. Halloweenfeestjes, griezelfilms, en spookhuizen zijn ook populaire manieren om deze dag te vieren.

In Nederland wint Halloween de laatste jaren aan populariteit, vooral in grote steden en onder jongeren. Er worden Halloween-feesten georganiseerd, en steeds meer gezinnen doen mee aan trick-or-treating. Winkels verkopen Halloween-decoraties en kostuums, en pretparken en andere attracties organiseren speciale Halloween-evenementen. Hoewel het in Nederland niet dezelfde status heeft als in de Verenigde Staten, wordt Halloween steeds meer omarmd als een leuke en spannende manier om de herfst te vieren.

Datum dit jaar

31 oktober 2024

Datum volgend jaar

31 oktober 2025

Achtergrond
Keltisch
Feestdag

Geen officiële feestdag

Ben ik vrij op Halloween?

Of je vrij bent op een feestdag is niet geregeld in de wet, maar in CAO’s en individuele afspraken. Echter, Halloween is geen officiële feestdag en het is in Nederland ook niet gebruikelijk dat dit als een vrije dag is aangemerkt in een CAO. De kans dat je vrij bent met Halloween is dus klein.