Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag is een christelijke feestdag die de opname van Jezus Christus in de hemel herdenkt volgens de christelijke traditie. De oorsprong van Hemelvaartsdag ligt in de bijbelse vertelling van de Hemelvaart van Jezus, die plaatsvond veertig dagen na zijn opstanding uit de dood, volgens het Nieuwe Testament.

Hemelvaartsdag valt op de veertigste dag na Pasen en wordt altijd op een donderdag gevierd. Het is een dag van religieuze betekenis en wordt beschouwd als een christelijke feestdag in veel landen over de hele wereld, waaronder Nederland.

Vroeger werd Hemelvaartsdag voornamelijk gevierd met religieuze diensten, waarbij het verhaal van de Hemelvaart van Jezus centraal stond. Het was ook een gelegenheid voor mensen om samen te komen met familie en vrienden en te genieten van een dag vrij van werk.

Tegenwoordig wordt Hemelvaartsdag nog steeds gevierd met religieuze diensten en bijeenkomsten, maar het is ook een populaire dag voor buitenactiviteiten en sociale evenementen. Veel mensen gebruiken de vrije dag om te genieten van de natuur, te wandelen, te fietsen of andere recreatieve activiteiten te ondernemen. In sommige gemeenschappen worden ook speciale evenementen georganiseerd, zoals markten, festivals en sportwedstrijden. Hemelvaartsdag blijft een dag van spirituele reflectie en ontspanning, evenals een gelegenheid om tijd door te brengen met dierbaren.

Ben ik vrij met Hemelvaartsdag?

Of je vrij bent hangt af van je CAO of individuele arbeidsovereenkomst. Er zijn in Nederland geen wettelijk vastgelegde vrije dagen. Hemelvaartsdag is wel een officiële feestdag. In veel CAO’s is dan ook vastgelegd dat Hemelvaartsdag een vrije dag is.

Wij doken voor je in de CAO’s. Ben je ambtenaar? Dan ben je vrijwel zeker vrij op Hemelvaartsdag (CAO Rijk, CAO Provincies, CAO Gemeenten, en CAO Werken voor waterschappen).

Ook voor de Horeca is Hemelvaartsdag een feestdag. Omdat het hier niet altijd mogelijk is vrij te nemen krijg je compensatie in tijd (elk uur dat je werkt op een feestdag, mag je op een andere dag betaald vrij nemen). Als dit niet mogelijk is binnen drie maanden, krijg je 50% loontoeslag. Valt je werkgever onder de Nederlands Horeca Gilde (NHG) dan geldt voor jou helaas een karigere CAO en is Hemelvaartsdag niet opgenomen als feestdag. Je hebt dan ook geen recht op feestdagcompensatie.