Het Holifeest of Holi-Phagwa is een Hindoestaans feest dat jaarlijks gevierd wordt en in feite een combinatie is van een lentefeest, verlossingsfeest en een nieuwjaarsfeest. Het wordt in het voorjaar gevierd, de dag na de vollemaan van de hindu maan maand chaitre.

Het holifeest kenmerkt zich door cultureledans, - zang, versnaperingen en het strooien met (vaak rood en geel) gekleurd poeder en parfum (Goellaal en Abier).

Binnen de jaargetijde van de hindu worden de voorbereidingen van de holi gestart op de dag van Basantpanchami. De vijfde dag in de maan maand Basant. Op de dag van Basantpanchami staat de zon op de evenaar en beweegt naar het noorden, dit houdt in dat het noordelijke halfrond verder opgewarmt wordt door de zon. Op deze dag wordt een (Rearh plant, een exotische plant) zaad op een vaste lokatie (holka) geplant. Hierbij wordt er gebeden en worden er ceremoniele offers gebacht voor voorspoed. Dit is ook de tijd dat na gebeden en lofzang aan god, de landbouw gronden worden ingezaaid. De hele maand wordt door de volksgemeente, droog en brandbaar plantaardigmateriaal verzameld waarmee de holka (bouwsel van stro, riet en takken, stengels en droog hout) wordt gebouwd. Ook is een ieder in de gemeente actief bij het beleven van de aankomende lentefeest die d.m.v. culturelezang, kleding en andere voorbereidingen wordt ingeluid.

Voorafgaand aan het holi houden hindoes een ceremonie bij de holka waarbij ze symbolisch delen van planten verbranden, daarbij wordt ook een handvol rijst in het vuur geoffert. Dit geldt als een symbolische verdrijving van het kwaad in de vorm van dwalingen, kwade gedachten en gewoonten. De ceremonie holikadahan houdt gebed (pooja) en zang (chautal, hori, oelahra, belwara, jhoemar, baiswara, ledj, rasia, bhartal, dhamari, chahaka, kabier en jogira) in. Het volkszang kan de hele nacht doorgaan. Het Holi feest wordt aangevangen nadat het as van de Holka is afgekoeld en de priester van de volksgemeenschap de ochtenddienst heeft uitgevoerd bij de Holka. Het as, vibhuti, dhoer, raakhi, van de Holka wordt dan ook als heilig door de hindu gekenmerkt.


home
Holi-Phagwa