Holi, ook bekend als het Festival van Kleuren (maar ook als Holifeest, Holi-Phagwa of Phagwa / Phagawan / Phaguaa), is een van de meest levendige en vrolijke Hindoeïstische feesten. De oorsprong van Holi gaat terug tot de Hindoeïstische mythologie, waar het wordt geassocieerd met verschillende legendes, waarvan de meest bekende het verhaal van Prahlad en Holika is. Dit verhaal viert de triomf van goed over kwaad en symboliseert de overwinning van deugd en liefde.
Holi valt op de dag na de volle maan in de Hindoe-maand Phalguna, meestal in maart. Het markeert de komst van de lente en wordt gevierd met uitgebreide festiviteiten die vaak meerdere dagen duren.
Vroeger werd Holi voornamelijk gevierd door mensen te besprenkelen met gekleurd poeder en gekleurde waterballonnen naar elkaar te gooien, waardoor ze allemaal in verschillende kleuren werden gehuld. Dit symboliseerde het uitwissen van verschillen en het versterken van sociale banden.
Tegenwoordig wordt Holi op veel plaatsen uitbundig gevierd, zowel in India als in andere delen van de wereld waar hindoes wonen. Naast het spelen met kleuren zijn er vaak dansvoorstellingen, muziekoptredens, traditionele gerechten en culturele evenementen. Holi is uitgegroeid tot een viering van saamhorigheid, vreugde en verbondenheid, waar mensen van alle leeftijden en achtergronden samenkomen om te genieten van de festiviteiten en de lente te verwelkomen.
Ben ik vrij met Holi?
Of je vrij bent op een feestdag is in Nederland vastgelegd in CAO’s en eventueel in individuele arbeidsovereenkomsten, maar niet in de wet. Holi is in Nederland geen officiële feestdag. Het is ook niet gebruikelijk dat deze in CAO’s is vastgelegd als vrije dag.