Kerst

Kerstmis is een van de belangrijkste christelijke feestdagen en viert de geboorte van Jezus Christus. De oorsprong van Kerst ligt in het christendom, waarbij het verhaal van de geboorte van Jezus wordt verteld in de evangeliën van Matteüs en Lucas in de Bijbel. Hoewel de exacte datum van Jezus’ geboorte niet bekend is, is 25 december de dag waarop Kerst wereldwijd wordt gevierd.

Kerst valt op 25 december en wordt in veel landen over de hele wereld gevierd, zowel door christenen als door niet-christenen. Het is een tijd van vreugde, liefde en samenzijn, waarbij mensen samenkomen met familie en vrienden om de geboorte van Jezus te vieren en elkaar te verwennen met geschenken en goede wensen.

Vroeger werd Kerst voornamelijk gevierd met religieuze diensten, kerstliederen, kerststallen en het vertellen van het kerstverhaal. Het was een tijd van reflectie en aanbidding, waarbij de nadruk lag op de geboorte van Jezus als het licht van de wereld.

Tegenwoordig wordt Kerst nog steeds gevierd met religieuze diensten en kersttradities, maar het is ook uitgegroeid tot een meer seculier feest waarbij cadeautjes, kerstversieringen, feestelijke maaltijden en kerstfilms een belangrijke rol spelen. Mensen versieren hun huizen met kerstbomen, lichtjes en kerstkransen, en er worden speciale evenementen georganiseerd, zoals kerstmarkten en concerten. Kerst is een tijd van warmte, genegenheid en hoop, waarbij de geest van geven en liefde centraal staat.

Datum dit jaar

25 december
26 december

Datum volgend jaar

25 december
26 december

Achtergrond
Christelijk
Feestdag

Officiële feestdag

Eerste en Tweede Kerstdag

Eerste Kerstdag, op 25 december, is de dag waarop de geboorte van Jezus wordt gevierd. Het is de hoofddag van het kerstfeest, waarop veel mensen religieuze diensten bijwonen en samen zijn met familie en vrienden om de geboorte van Jezus te vieren en cadeautjes uit te wisselen. Tweede Kerstdag, op 26 december, wordt beschouwd als een dag van ontspanning en samenzijn. Hoewel Eerste Kerstdag wereldwijd wordt gevierd als een belangrijke christelijke feestdag, wordt Tweede Kerstdag niet overal ter wereld gevierd. In veel landen, voornamelijk in Europa, waaronder Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Scandinavische landen, is Tweede Kerstdag echter een officiële feestdag. Deze dag wordt vaak gebruikt als een extra gelegenheid voor familiebijeenkomsten, ontspanning en culturele activiteiten. In sommige landen wordt Tweede Kerstdag ook wel Boxing Day genoemd en wordt het gevierd met winkeluitverkopen en sportevenementen.

Ben ik vrij met Kerstmis?

In Nederland zijn er geen feestdagen waarop de wet verplicht dat de werkgever vrij geeft. Dit is geregeld in CAO’s en individuele arbeidscontracten. Kerst is wel een officiële feestdag. Het is ook een van de belangrijkste feestdagen. Daarom zijn Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag in de meeste CAO’s opgenomen als vrije dag. In sectoren waar moeilijk vrij kan worden gegeven, zoals in de horeca, geldt vaak dat je een toeslag op je loon krijgt of dat je een andere dag (doorbetaald) kunt vrijnemen.

Artikelen over Kerstmis

Het verhaal van Jezus, hoe zit het ook alweer met de feestdagen?

Het verhaal van Jezus Christus begint met Kerstmis, de viering van zijn geboorte in Bethlehem. Maria en Jozef, zijn ouders, reisden naar Bethlehem waar Jezus in een stal werd geboren omdat er geen plaats was in de herberg. Deze gebeurtenis markeert het begin van zijn leven op aarde en wordt jaarlijks gevierd door christenen over …

Read more

Wat te doen in de kerstvakantie?

De kerstvakantie is een tijd van gezelligheid, warmte en plezier, waarin families en vrienden samenkomen om te genieten van elkaars gezelschap en om speciale momenten te delen. Maar soms kan het lastig zijn om te bedenken hoe je deze periode het beste kunt benutten. Gelukkig zijn er tal van leuke activiteiten om te doen tijdens …

Read more