Koningsdag, voorheen bekend als Koninginnedag, is een nationale feestdag in Nederland ter ere van de verjaardag van de koning of koningin. De oorsprong van Koningsdag gaat terug tot 1885, toen ter gelegenheid van de verjaardag van koning Willem-Alexander’s overgrootmoeder, koningin Wilhelmina, een nationale feestdag werd ingesteld.
Koningsdag valt op 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander. Voorheen werd Koninginnedag gevierd op 30 april, ter ere van de verjaardag van koningin Juliana, maar sinds Willem-Alexander in 2013 de troon besteeg, is de datum veranderd.
Vroeger werd Koninginnedag voornamelijk gevierd met straatmarkten, optochten, concerten en andere festiviteiten. Oranje was de dominante kleur, omdat het de kleur van het koningshuis is, en mensen droegen oranje kleding en versierden straten en huizen met oranje vlaggen en slingers.
Tegenwoordig wordt Koningsdag nog steeds uitbundig gevierd, zij het vaak op een meer georganiseerde en gestructureerde manier. Straten veranderen in vrijmarkten waar mensen hun ongewenste spullen verkopen, er zijn podia met live muziek, kinderspelen, sportevenementen en culturele activiteiten. Daarnaast worden er in het hele land ook tal van andere festiviteiten georganiseerd, zoals boottochten, foodfestivals en openbare feesten. Koningsdag staat bekend om zijn feestelijke sfeer en is een gelegenheid voor Nederlanders om hun nationale trots te tonen en samen te komen om de verjaardag van hun koning te vieren.
Datum 2024
27 april 2024
Datum 2025
26 april 2025
Achtergrond
Feestdag
Officiële feestdag
Ben ik vrij met Koningsdag?
Of je vrij bent op een feestdag is in Nederland niet in de wet geregeld, maar in CAO’s of individuele arbeidscontracten. Koningsdag is wel een officiële feestdag.
Ben je ambtenaar? Dan ben je zeer waarschijnlijk vrij op Koningsdag. In de CAO’s voor gemeenten, provincies, het Rijk en de waterschappen is Koningsdag opgenomen als vrije dag.