Nieuwjaarsdag

Nieuwjaarsdag is een wereldwijd gevierde feestdag die de eerste dag van het nieuwe jaar markeert volgens de gregoriaanse kalender. De oorsprong van Nieuwjaarsdag gaat terug tot de Romeinse tijd, waarbij de maand januari werd genoemd naar de Romeinse god Janus, de god van poorten, deuren en beginnende gebeurtenissen, en symboliseerde het begin van een nieuw jaar en nieuwe kansen.

Nieuwjaarsdag valt op 1 januari en wordt over de hele wereld gevierd met verschillende tradities en gewoonten. Het is een tijd van hoop, vernieuwing en het maken van goede voornemens voor het komende jaar.

Vroeger werd Nieuwjaarsdag voornamelijk gevierd met religieuze diensten, feestelijke maaltijden en sociale bijeenkomsten. Het was een gelegenheid voor mensen om samen te komen met familie en vrienden, goede wensen uit te wisselen en te toosten op het nieuwe jaar.

Tegenwoordig wordt Nieuwjaarsdag nog steeds gevierd met feesten en bijeenkomsten, maar het is ook een tijd van reflectie en het maken van plannen voor de toekomst. Mensen over de hele wereld vieren de overgang naar het nieuwe jaar met vuurwerk, feesten, champagne en het zingen van traditionele nieuwjaarsliederen. Het is een gelegenheid om terug te kijken op het afgelopen jaar, vooruit te kijken naar wat komen gaat, en omringd te zijn door geliefden terwijl men het nieuwe jaar begroet met hoop en optimisme.

Ben ik vrij op Nieuwjaarsdag?

Of je vrij bent op een feestdag hangt af van je CAO of arbeidscontract. Er zijn geen wettelijk verplichte vrije dagen. Wel is Nieuwjaarsdag een officiële feestdag in Nederland. De meeste Nederlanders zijn vrij op Nieuwjaarsdag.

Wij zijn een aantal COA’s ingedoken. Ben je ambtenaar? Dan ben je vrij op Nieuwjaarsdag. In ieder geval voor de CAO’s voor het Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten.

Werk je in de horeca? Dan is Nieuwjaarsdag ook een feestdag volgens de CAO. Omdat vrij zijn dan niet altijd mogelijk is, krijg je “tijd voor tijd”. Voor elk uur dat je werkt op Nieuwjaarsdag, mag je op een andere dag een uur (betaald) vrij nemen. Indien dit niet mogelijk is binnen 3 maanden tijd, krijg je 50% toeslag op je loon van Nieuwjaarsdag. Valt jouw horecazaak onder de Nederlands Horeca Gilde, dan geldt een toeslag van 50% in tijd of geld.