Prinsjesdag

Prinsjesdag, een van de belangrijkste dagen in de Nederlandse politieke kalender, vindt jaarlijks plaats op de derde dinsdag van september. De oorsprong van Prinsjesdag gaat terug naar de 18e eeuw, toen de Staten-Generaal besloten dat de vorst op deze dag de troonrede zou voorlezen. De naam “Prinsjesdag” stamt uit de tijd van Prins Willem V, wiens verjaardag op 8 maart door zijn aanhangers als een feestdag werd gevierd. In de loop der jaren evolueerde de dag tot wat het nu is: de opening van het nieuwe parlementaire jaar.

Op Prinsjesdag leest de Koning de troonrede voor, waarin de regering haar plannen voor het komende jaar uiteenzet. Dit gebeurt in de Ridderzaal in Den Haag. De troonrede geeft een overzicht van de belangrijkste beleidsvoornemens en de financiële situatie van het land. Deze ceremonie markeert het begin van de parlementaire werkzaamheden voor het nieuwe jaar en is een belangrijke traditie in het Nederlandse staatsbestel.

Vroeger werd Prinsjesdag gevierd met veel ceremonieel vertoon. De vorst maakte een rijtoer door Den Haag in de Gouden Koets, omringd door militairen en onder het gejuich van het publiek. De dag had een feestelijk karakter, met vlagvertoon en festiviteiten in de stad. Na het voorlezen van de troonrede werd de rijksbegroting aan de Tweede Kamer gepresenteerd, wat het begin markeerde van het politieke debat over de financiële plannen van de regering.

Tegenwoordig wordt Prinsjesdag nog steeds met veel ceremonie gevierd, hoewel de Gouden Koets momenteel is vervangen door de Glazen Koets vanwege restauratiewerkzaamheden. De Koning maakt nog steeds een rijtoer, nu meestal door de straten van Den Haag, waarbij duizenden mensen zich verzamelen om een glimp van de vorst op te vangen. Na de troonrede en de aanbieding van de begroting begint het politieke seizoen met debatten en besprekingen in de Tweede Kamer. Prinsjesdag blijft een dag van politieke betekenis, maar ook van nationale traditie en ceremonie, waarbij de Nederlandse bevolking betrokken blijft bij de politiek en de toekomst van het land.

Datum 2024

dinsdag 17 september

Datum 2025

dinsdag 16 september

Achtergrond
Nationale dag
Feestdag

Geen officiële feestdag