Secretaressedag

Secretaressedag, in Amerika ook wel bekend als Administrative Professionals Day, is een jaarlijkse viering ter ere van de bijdrage en het harde werk van secretaresses en administratieve medewerkers. De oorsprong van deze dag gaat terug naar 1952 in de Verenigde Staten, waar het werd ingesteld door Mary Barrett, toenmalig voorzitter van de National Secretaries Association, en publiciteitsman Harry F. Klemfuss. Het doel was om het beroep van secretaresse te promoten en de waardering voor deze onmisbare werknemers te vergroten.

Secretaressedag valt traditioneel op de derde donderdag van april. In Nederland wordt deze dag sinds 1989 gevierd en is het een gelegenheid geworden voor werkgevers om hun secretaresses en administratieve medewerkers in het zonnetje te zetten. De viering ontstond in een tijd waarin het beroep van secretaresse voornamelijk door vrouwen werd uitgeoefend en vaak over het hoofd werd gezien als een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering.

Vroeger werd Secretaressedag vaak gevierd met bloemen, cadeaus en persoonlijke bedankjes van werkgevers. Het was gebruikelijk om een mooi boeket bloemen, een doos chocolade of een klein sieraad te geven als blijk van waardering. In sommige bedrijven werd een speciale lunch georganiseerd of kregen secretaresses een dagje vrij om zichzelf te verwennen. Het was een manier om hen te laten zien dat hun werk en inzet niet onopgemerkt bleven.

Tegenwoordig is Secretaressedag nog steeds een moment om waardering te tonen, maar de manier waarop dit gebeurt, is diverser geworden. Naast traditionele geschenken zoals bloemen en cadeaus, kiezen veel bedrijven ervoor om professionele ontwikkelingsmogelijkheden aan te bieden, zoals trainingen of workshops. Het organiseren van een teamuitje of een speciale activiteit is ook populair geworden. De kern van Secretaressedag blijft echter hetzelfde: het erkennen en waarderen van de cruciale rol die secretaresses en administratieve medewerkers spelen in het succes van een organisatie. Deze dag is een herinnering aan de waarde van dankbaarheid en erkenning op de werkvloer.

Datum 2024

donderdag 18 april

Datum 2025

donderdag 17 april

Achtergrond
Themadag
Feestdag

Geen officiële feestdag