Sinterklaas of Sint-Nicolaas is de hoofdfiguur van het gelijknamige jaarlijkse volksfeest (oorspronkelijk een kinderfeest) dat op 5 december en 6 december in Nederland, BelgiŽ en in enkele (voormalige) Nederlandse koloniŽn wordt gevierd.

Deze moderne vorm van het sinterklaasfeest komt waarschijnlijk voort uit het prentenboekje Sint Nicolaas en zijn knecht (1850) van de onderwijzer Jan Schenkman (1806 - 1863), maar het kinderfeest heeft een veel oudere oorsprong.

In verschillende delen van Europa wordt het kinderfeest van Sint-Nicolaas eveneens gevierd, maar de invulling van de folklore verschilt per streek. De twee belangrijkste verschillen zijn de manier waarop Sinterklaas arriveert, en het uiterlijk van zijn knecht.

Tijdens het Sinterklaasfeest krijgen de kinderen snoepgoed en cadeaus. Zij maken voorafgaand aan het feest een verlanglijstje waarop zij schrijven wat voor een cadeaus zij graag van Sinterklaas willen krijgen. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om gratis een online verlanglijstje te maken zodat Sinterklaas de cadeaus zo via internet kan kopen.

Sinterklaas, het volksfeest van Nederland. Warme chocolademelk, kruidnoten en marssepein terwijl de cadeautjes open worden gescheurd. Een blije tijd maar ook een dure tijd. Een zakcentje zou daarom niet verkeerd zijn om al die cadeau's te bekostigen!

Gelukkig kun je vanuit je luie stoel, terwijl je sinterklaasliedjes zingt, bijverdienen op het internet. Denk bijvoorbeeld aan het invullen van enquetes via deze site. Elke keer dat je je mening geeft over een reclame, verpakking of product verdien je geld of spaar je voor cadeaubonnen. Geen gouden bergen, maar alle beetjes helpen! Wilt u liever een spelletje spelen? Doe dat dan hier: Sinterklaas spelletjes | Spelle.nl


home Sinterklaas