Eid al-Fitr, ook wel bekend als het Suikerfeest, is een van de belangrijkste feestdagen in de islamitische kalender en markeert het einde van de vastenmaand Ramadan. De oorsprong van Eid al-Fitr gaat terug tot de tijd van de profeet Mohammed, die de eerste Eid al-Fitr vierde na het vasten van de maand Ramadan.
Eid al-Fitr wordt gevierd op de eerste dag van de tiende maand van de islamitische kalender, Shawwal. De exacte datum wordt bepaald door het zichtbaar worden van de nieuwe maansikkel, waardoor het kan variëren afhankelijk van de regio.
Vroeger werd Eid al-Fitr voornamelijk gevierd met gebeden in de moskee, gevolgd door feestelijke maaltijden met familie en vrienden. Het was een tijd van vreugde, dankbaarheid en solidariteit, waarbij mensen elkaar begroetten met de traditionele groet “Eid Mubarak” en elkaar cadeaus gaven.
Tegenwoordig wordt Eid al-Fitr nog steeds gevierd met ochtendgebeden in de moskee, gevolgd door uitgebreide feestelijke maaltijden en bijeenkomsten met familie en vrienden. Mensen kleden zich vaak in nieuwe kleding en delen zoetigheden uit, wat heeft geleid tot de bijnaam “Suikerfeest”. Daarnaast worden er in veel gemeenschappen ook liefdadigheidsactiviteiten georganiseerd, zoals het geven van voedsel en geld aan de minderbedeelden, als een manier om de geest van vrijgevigheid en naastenliefde te benadrukken die centraal staat in Eid al-Fitr. Het Suikerfeest is een tijd van vreugde, verbondenheid en dankbaarheid voor moslims over de hele wereld.
Ben ik vrij met Eid al-Fitr?
Of je vrij bent op een feestdag is in Nederland geregeld in CAO’s of individuele arbeidscontracten. Eid al-Fitr is in Nederland geen officiele feestdag. In Nederland is het ook niet gebruikelijk dat het Suikerfeest (Eid al-Fitr) standaard is opgenomen als een vrije dag in CAO’s. Wel is steeds vaker vastgelegd dat werknemers feestdagen mogen ruilen. Daardoor kunnen werknemers bijvoorbeeld vrij nemen met Eid al-Fitr in plaats van Hemelvaartsdag.