Vaderdag

Vaderdag is een jaarlijkse viering ter ere van vaders en het vaderschap. De oorsprong van Vaderdag ligt in de Verenigde Staten, waar het voor het eerst werd gevierd begin 20e eeuw. Het werd geïntroduceerd als een manier om vaders te eren en waarderen, vergelijkbaar met Moederdag.

In Nederland valt Vaderdag op de derde zondag van juni. Het is een dag waarop kinderen en volwassenen hun vaders, grootvaders en andere belangrijke mannelijke figuren in hun leven eren en bedanken voor hun rol en toewijding.

Vroeger werd Vaderdag voornamelijk gevierd door het geven van kleine geschenken, zoals zelfgemaakte kaarten, gereedschappen of andere persoonlijke items, evenals door het samenbrengen van de familie voor speciale maaltijden of activiteiten. Het was een gelegenheid om vaders te laten zien hoezeer ze gewaardeerd werden.

Tegenwoordig wordt Vaderdag nog steeds gevierd met het geven van cadeaus en kaarten, maar net als Moederdag is het ook geëvolueerd naar een commerciëler evenement, met cadeauwinkels en speciale aanbiedingen die vaak deel uitmaken van de viering. Restaurants bieden vaak speciale diners aan en families komen samen om tijd door te brengen en hun vaders te eren. Vaderdag is ook een gelegenheid om bewustzijn te creëren voor de rol van vaders in het gezin en om solidariteit te tonen met vaders in uitdagende omstandigheden.

Datum 2024

zondag 16 juni

Datum 2025

zondag 15 juni

Achtergrond
Themadag
Feestdag

Geen officiële feestdag

Ben ik vrij op Vaderdag?

Vaderdag is geen officiële feestdag. Het is dan ook niet gebruikelijk dat deze dag is vastgelegd in de CAO of arbeidscontract als vrije dag. Maar omdat Vaderdag altijd op een zondag valt is de kans groot dat je toch vrij bent op Vaderdag.

Artikelen over Vaderdag

Cadeaus voor Vaderdag: Inspiratie en Tips voor het Perfecte Geschenk

Vaderdag is de perfecte gelegenheid om vaders in het zonnetje te zetten en hen te laten zien hoeveel ze gewaardeerd worden. Het draait vooral om aandacht, maar voor sommigen horen geschenken er bij. Het vinden van het ideale cadeau kan dan soms een uitdaging zijn, maar er zijn tal van creatieve en doordachte opties die …

Read more