In BelgiŽ is vaderdag de tweede zondag in juni, in Nederland de derde zondag. In Spanje, maar ook in een deel van BelgiŽ, wordt op 19 maart vaderdag gevierd, de dag van Sint Jozef, de vader van Jezus. In Duitsland wordt het gevierd op hemelvaart (Jezus keert terug naar zijn Vader in de hemel).

In het gemiddelde Nederlandse gezin krijgt vader op vaderdag van zijn kinderen ontbijt terwijl hij nog op bed ligt. Verder krijgt hij typisch op mannen gerichte cadeaus, die de commercie in winkels, etalages, reclame etc. duidelijk in beeld brengt. Traditionele voorbeelden zijn stropdassen, sokken en sigaren, maar ook scheerapparaten, en elektronica. Ook geven de (kleinere) kinderen knutselwerkjes die zij op school voor hun vader gemaakt hebben.

Volgens de winkeliers wordt er met vaderdag veel minder verkocht dan met moederdag, maar is een groei aanwezig. Ruim 65 procent van alle Nederlanders hecht weinig waarde aan vaderdag. Toch neemt bijna een kwart van de Nederlanders een cadeautje mee voor vader. Naar verluidt is vaderdag in 1909 geÔntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader wilde eren, William Jackson Smart, een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog, die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van het zesde kind gestorven was. Toen zijn dochter volwassen geworden was, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hiervoor geÔnspireerd door Anna Jarvis, die een moederdag lanceerde.

De eerste vaderdag vond toen plaats op 19 juni 1910 in Spokane in de staat Washington. President Calvin Coolidge steunde in 1924 het idee om een vaderdag te vieren, maar het geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres wilde niet iets doorvoeren dat zo de mannen in het zonnetje zette. Het effect hiervan was dat de dag pas officieel in de VS erkend was tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972.

Vaderdag wordt sinds de jaren '70/'80 ook in Nederland gevierd.


home
Vaderdag