Valentijnsdag

Valentijnsdag is een jaarlijks terugkerende viering van liefde en romantiek, die wereldwijd wordt gevierd. De oorsprong van Valentijnsdag is enigszins vaag, met verschillende legendes en historische verhalen die eraan zijn verbonden. Eén populaire theorie is dat het zijn oorsprong vindt in het oude Rome, waar de heilige Valentinus liefdesparen in het geheim trouwde, tegen het bevel van keizer Claudius II in. Valentinus werd later gemarteld en ter dood gebracht op 14 februari, wat leidde tot de viering van Valentijnsdag op die datum.

In Nederland wordt Valentijnsdag op 14 februari gevierd, net als in veel andere landen over de hele wereld. Het is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven en hun liefde en genegenheid tonen door middel van kaarten, bloemen, chocolade en andere cadeaus.

Vroeger werd Valentijnsdag voornamelijk gevierd door het uitwisselen van handgeschreven liefdesbrieven en kleine geschenken tussen geliefden. Het was een romantische gelegenheid om gevoelens te uiten en liefdesbanden te versterken.

Tegenwoordig wordt Valentijnsdag nog steeds gevierd met het geven van kaarten, bloemen en cadeaus, maar het is ook geëvolueerd naar een meer commerciële gebeurtenis, met winkels die speciale Valentijnsdag-aanbiedingen en promoties aanbieden. Restaurants bieden vaak speciale Valentijnsdiners aan en er zijn tal van evenementen en activiteiten georganiseerd om de dag van de liefde te vieren. Valentijnsdag is ook een populaire gelegenheid om een aanzoek te doen of een romantisch uitje te plannen, waardoor het een dag is die gekoesterd wordt door stellen wereldwijd.