De verjaardag is de dag waarop men viert dat men een jaar ouder is geworden.

De dag komt dus overeen met de geboortedag. Mensen die op 29 februari geboren zijn vieren dit meestal op 28 februari of 1 maart.

Verjaardagen gaan gepaard met het krijgen van cadeaus van familie en vrienden en het trakteren op school of op het werk. Ook is het gebruikelijk dat men bij de jarige op bezoek gaat.

Bij kinderen is het gebruikelijk dat de woonkamer wordt versierd met slingers. Verder is het gebruikelijk dat er die dag voor de jarige wordt gezongen. Ook kan er een kinderfeest worden gehouden.

Op de basisschool zijn vaak speciale verjaardagsrituelen zoals:

verjaardagsliedjes zingen, vaak begeleid met muziekinstrumenten
trakteren
klassen rond gaan met of zonder verjaardagskaart
verjaardag muts/kroon
taart met kaarsjes uitblazen
slingers

Ook kan je iemand een verjaardagskaart sturen om hem/haar te feliciteren en een prettige dag toe te wensen. Zogenoemde kroonjaren als achttien, twintig, dertig, veertig, vijftig, zestig, vijfenzestig, zeventig, tachtig, negentig en natuurlijk honderd worden vaak uitgebreider gevierd of zijn aanleiding voor een feest(je).

Een aantal kroonjaren heeft een speciale naam gekregen:

50 jaar: Abraham of Sarah
60 jaar: Isaak of Elisabeth
70 jaar: Jacob of Anna
80 jaar: Jozef of Deborah
90 jaar: Antonius of Ruth
100 jaar: Methusalem of Judith

Wanneer iemand zijn 50e levensjaar ofwel een halve eeuw bereikt, wordt vaak gezegd dat men Abraham (man) of Sarah (vrouw) heeft gezien. Dit berust op een verkeerde interpretatie van Johannes 8:57. De persoon in kwestie wordt vaak uitgebeeld met een pop en daarbij een treffende leuze over de jarige. Ook kan een Abraham of Sarah als koek geschonken worden aan de jarige. Na deze leeftijd weet men waar Abraham de mosterd vandaan haalde.

Wanneer iemand honderd jaar wordt, krijgt hij/zij ook vaak felicitaties vanuit de gemeente waar men woont. Het is de traditie dat de koningin een persoonlijke brief stuurt, waarschijnlijk zal dit de komende jaren in opspraak komen gezien het stijgen van de gemiddelde leeftijd van de mens. Ook komt de burgemeester wel eens op bezoek om zijn felicitaties mede te delen.


home
Verjaardag